Dodatek do żywności oznaczony w Unii Europejskiej jako legalny. Tworzy z wodą układ koloidalny zol, przechodzący w żel, jeśli temperatura otoczenia nie jest zbyt wysoka. Tworzenie żelu następuje już przy stężeniu 1% w chłodnym roztworze wodnym, roztwory 3-5% tworzą w temperaturze <37°C przezroczyste i dość twarde galarety, rozpływające się w 40°C.
Zastosowanie:
Żelatyna wołowa E441- emulgator, środek żelujący, zagęszczacz, substancja poprawiająca zachowanie tekstury wyrobów mrożonych i wyrobów o obniżonej zawartości tłuszczu. Stosowana także w farmacji i kosmetyce.
Jako produkt leczniczy używana przy hipowolemii, hemodylucji, zapobieganiu hipotensji etc.
Stosowana szeroko w przemyśle spożywczym, m. in. w cukiernictwie, w produkcji galaretek, kremów, w żelkach, lodach, w jogurtach i deserach mlecznych. W przetwórstwie mięsnym do wędlin, wyrobów puszkowanych, salcesonów, ryb w galarecie, wyrobów garmażeryjnych, sosów, zup. Robi się z niej osłonki zapobiegające wysychaniu wędlin pozbawionych osłonek.
Także przy przetwórstwie owoców, w dżemach.
mi tam pasi, a najlepiej w żelkach haribo
OdpowiedzUsuń