Mleczan potasu- Konserwant działający bakteriostatycznie (hamuje rozwój drobnoustrojów, w tym chorobotwórczych Staphylococcus aureus, Salmonella, Clostridium botulinum i Listeria monocytogenes), regulujący kwasowość, zachowujący wilgoć i zapobiegający utlenianiu produktów. Pozwala zachować kolor, barwę i teksturę wyrobów mięsnych i jest zdrowszą alternatywą w stosunku do używanego do ich konserwacji azotynu (III) sodu.
Stosowany przy wyrobie serów, produktów cukierniczych i piekarniczych, zup, lodów, przetworów owocowych i warzywnych w puszkach lub opakowaniach szklanych, w produkcji mięsnej do konserwacji półtusz, przy wyrobie wędlin, kiełbas, parówek i farszów, przetwórstwie rybnym i produktów dla niemowląt.
Sprawdź mleczan sodu: http://chemiczne.blogspot.com/2016/01/mleczan-sodu-e325.html
0 komentarze:
Prześlij komentarz