Mleczan sodu jest to związek chemiczny, będący solą sodową kwasu mlekowego. W naturze występuje w kwaśnym mleku i produktach mlecznych po procesie fermentacji, a także kiszonkach i owocach.
W przemyśle spożywczym oznaczany jest jako E325 i stosowany jako konserwant, chroniąc pożywienie przed atakami mikroorganizmów. Najczęściej można go spotkać w składzie serów, wyrobów cukierniczych, lodów, galaretek, zup oraz owoców w puszkach.
U dorosłych mleczan sodu nie powoduje żadnych efektów ubocznych. Inaczej jest z małymi dziećmi, które nie mają w wątrobie odpowiednich enzymów, aby go przetworzyć.
Pomimo faktu, że nazwa nawiązuje do mleka, nie jest to substancja wytwarzana z mleka, więc może być spożywana przez osoby z nietolerancją laktozy oraz wegan i wegetarian. Nie ma również ograniczeń dotyczących dopuszczalnego dziennego spożycia.
0 komentarze:
Prześlij komentarz