Mleczan sodu- E325



Mleczan sodu jest to związek chemiczny, będący solą sodową kwasu mlekowego. W naturze występuje w kwaśnym mleku i produktach mlecznych po procesie fermentacji, a także kiszonkach i owocach.

W przemyśle spożywczym oznaczany jest jako E325 i stosowany jako konserwant, chroniąc pożywienie przed atakami mikroorganizmów. Najczęściej można go spotkać w składzie serów, wyrobów cukierniczych, lodów, galaretek, zup oraz owoców w puszkach.

U dorosłych mleczan sodu nie powoduje żadnych efektów ubocznych. Inaczej jest z małymi dziećmi, które nie mają w wątrobie odpowiednich enzymów, aby go przetworzyć.

Pomimo faktu, że nazwa nawiązuje do mleka, nie jest to substancja wytwarzana z mleka, więc może być spożywana przez osoby z nietolerancją laktozy oraz wegan i wegetarian. Nie ma również ograniczeń dotyczących dopuszczalnego dziennego spożycia.
SHARE
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz