Produkty naturalne wkraczają do polskich kuchni i kosmetyczek. Konsumenci są coraz bardziej świadomi i rezygnują z produktów przetworzonych, mających w swoim składzie liczne konserwanty.
Właśnie z tego powodu rekordy popularności biją produkty naturalne.
Jednym z nich jest olej z kiełków pszenicy. Pozyskuje się go z zarodków ziaren pszenicy, które są wyjątkowo bogatym źródłem białka, cukru i - przede wszystkim - tłuszczu (nawet 11 procent). Tłoczenie najczęściej odbywa się w niskiej temperaturze, co pozwala zachować właściwości surowca. Jednak zazwyczaj po tłoczeniu następuje proces rafinacji, w celu pozbycia go ciemnej barwy i często intensywnego smaku.
Olej uzyskiwany z kiełków pszenicy jest bardzo popularnym składnikiem kremów, balsamów czy odżywek do włosów. Coraz chętniej sięgają po niego również producenci żywności.
0 komentarze:
Prześlij komentarz