Olej z kiełków pszenicy: coraz częściej w kuchni i kosmetyczce!

Olej z kiełków pszenicy

Produkty naturalne wkraczają do polskich kuchni i kosmetyczek. Konsumenci są coraz bardziej świadomi i rezygnują z produktów przetworzonych, mających w swoim składzie liczne konserwanty. 

Właśnie z tego powodu rekordy popularności biją produkty naturalne.

Jednym z nich jest olej z kiełków pszenicy. Pozyskuje się go z zarodków ziaren pszenicy, które są wyjątkowo bogatym źródłem białka, cukru i - przede wszystkim - tłuszczu (nawet 11 procent). Tłoczenie najczęściej odbywa się w niskiej temperaturze, co pozwala zachować właściwości surowca. Jednak zazwyczaj po tłoczeniu następuje proces rafinacji, w celu pozbycia go ciemnej barwy i często intensywnego smaku. 

Olej uzyskiwany z kiełków pszenicy jest bardzo popularnym składnikiem kremów, balsamów czy odżywek do włosów. Coraz chętniej sięgają po niego również producenci żywności.
SHARE
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 komentarze:

Prześlij komentarz